Üdvözöl a Gazdinfo Portál  Gy.I.K.Gy.I.K.         CsoportokCsoportok         KeresésKeresés       ProfilProfil     
   Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned         BelépésBelépés
regisztráció   Regisztráció [ Főoldal ]     [ Hírek ]     [ Letöltések ]     [ Fórum ]     [ Galéria ]     [ Egyéb infók ]     [ KIN-Kupa ]     [ Könyvajánló ]   
Pénzügy 2
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Tanulmányok
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
wlaszi
"az autista" ;)

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 15 Kedd 14:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Monica írta:

2. 3 éven át a hozamom 20000, 20% kamatláb, mennyit kell befektetnem, hogy 3-szor térüljön meg a befektetés?

így ebben a felállásban ez sosem jön össze szerintem. Max ha valami hiperdefláció van Smile
...sot még akkor sem, mert akkor no az alternatív költség.
Ez csak akkor fordulhat elo, ha van egy kamatlábnál kisebb inflációd és a befektetés idejét tolhatod ki tetszolegesen. Mert ugye az, hogy megtérül a befektetés, az az hogy a befektetett pénz háromszorosa jön vissza a hozamok jelenértékébol.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Arpo

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 15 Kedd 14:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

JA ezekre csak annyit hogy Pappné azt mondta (multkor ezt irtam én is) ezek nagyon könnyuek, és hogy igazábol az 5bol csak egynél kell gondolkodni, a többi manuális behelyettesítés.....na akkor erre varjatok gombot....mert én azt hittem rosszul hallok......mondom ennyire off lennék?

Mert sztem az elso is gondolkodtató meg ez a harmadik is....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
wlaszi
"az autista" ;)

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 15 Kedd 14:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Monica írta:

1. Az adataim egy része elveszett, de azt tudom, hogy 5 éven át 10000 ft-ot hozamom 15% a kamatláb. Számoljunk PI-t! (Mégis hogyan ha nincs sem C -m sem I-m??!!!)

Csakhogy Arpo kollegát picit megcáfoljam itt a homályos tudásommal...

Ha 5 éven át mindig a befektetett pénz 15%-át kapom, akkor ugye 10000/15*100=666666 Ft a kezdopénz. (feltételezve, hogy vagy mindig kiveszem, vagy nincs évenkénti tokésítés). Szóval megvan az PV(I). Ezekután már csak ki kell számolni ötszor a PV(R)-eket és összeadni, majd elosztani oket. Azt hiszem ez az annuitásfaktoros jelenértékszámítás miatt van benne, de manuálisan is ki lehet számolni...
Ha mindenáron akarsz PV(C)-t, akkor az az alternatív költség, amit az inflációból szintén könnyu számolni. Ha ilyen nincs, akkor simán nem számolsz vele PV(C) = 0.

Pappnénak ennél vannak sokkal "viccesebb" példái....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Nono

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 15 Kedd 15:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Na mikor kezdünk el keresztfélévért könyörögni?
Vissza az elejére
Arpo

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 15 Kedd 15:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Köszi kolléga most asszem mindnyájunk megnyugodott és holnap 6-ost írSmile Amugy nem rossz a gondolat...csak ne szedje elo azokat a példákat....Smile
Vissza az elejére
noodleey

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 16 Szerda 18:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Arpo írta:
Köszi kolléga most asszem mindnyájunk megnyugodott és holnap 6-ost írSmile Amugy nem rossz a gondolat...csak ne szedje elo azokat a példákat....Smile

Sikerült azt a 6ost összehozni?Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése MSN Messenger
Nono

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 16 Szerda 18:31    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szted mik rá az esélyeink?
U.a. volt mint multkor. Azt mondta, ennyi ido alatt megbeszélhettük egymás közt (koliban -már aki az-) a feladat megoldásokat. Meg aki ezt nem tudja megírni, az nem érdemli meg, hogy átengedje.

Eredmény mikor lesz? Tudja vki? Vagy majd megint nézegessük...?
Vissza az elejére
noodleey

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 16 Szerda 20:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nono írta:
Szted mik rá az esélyeink?
U.a. volt mint multkor. Azt mondta, ennyi ido alatt megbeszélhettük egymás közt (koliban -már aki az-) a feladat megoldásokat. Meg aki ezt nem tudja megírni, az nem érdemli meg, hogy átengedje.

Eredmény mikor lesz? Tudja vki? Vagy majd megint nézegessük...?

ejha... ha beadja az elsot amit megirtunk, és arra mondja, hogy az nem érdemli meg aki ezt se tudja megirni, akkor azt elhiszem...de így? Sad
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése MSN Messenger
kicsi lindi

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 16 Szerda 21:02    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

2. feladat megoldása:
BCR2=PI= (PV(R-C)/PV(I)
PV(I): a keresett kezdo befektetés
BCR2=3=42129, 63 (a hozamok jelenértéke)/PV(I)
3PV(I)= 42129, 63
PV(I)=14043,21

PI képlet másképpen: PI= NPV/Co + 1
Vissza az elejére
wlaszi
"az autista" ;)

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 16 Szerda 21:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

kicsi lindi írta:
2. feladat megoldása:
BCR2=PI= (PV(R-C)/PV(I)
PV(I): a keresett kezdo befektetés
BCR2=3=42129, 63 (a hozamok jelenértéke)/PV(I)
3PV(I)= 42129, 63
PV(I)=14043,21

PI képlet másképpen: PI= NPV/Co + 1

Idézet:
3 éven át 20% kamatláb, mennyit kell befektetnem, hogy 3-szor térüljön meg a befektetés?

(14043,21*0,2)*3 = 8425,93 ez eleve kisebb mint 14043 és akkor még nincs is diszkontálva, nemhogy a háromszorosa...
Vissza az elejére
kicsi lindi

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 17 Csütörtök 08:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Én így csináltam a zh-ban!!
Szerintem ez egy így jó!! Akinek mondtam, senki nem bukott meg!!

A feladat lényege, hogy a hozamok 3x nagyobb legyen a kezdo befektetésnel. (a képletben a számláló 3x nagyobb legyen, mint a nevezo)
A PV(I)-t meg már nem kell diszkontálni, mert azt kell feltételezni, hogy az üzembehelyezés a 0.évben megtörtént.
És akkor tényleg jó a megoldás, mert
3 = 42 129, 63 / 14 043, 21
Vissza az elejére
wlaszi
"az autista" ;)

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 17 Csütörtök 09:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

kicsi lindi írta:
Én így csináltam a zh-ban!!
Szerintem ez egy így jó!! Akinek mondtam, senki nem bukott meg!!

A feladat lényege, hogy a hozamok 3x nagyobb legyen a kezdo befektetésnel. (a képletben a számláló 3x nagyobb legyen, mint a nevezo)
A PV(I)-t meg már nem kell diszkontálni, mert azt kell feltételezni, hogy az üzembehelyezés a 0.évben megtörtént.
És akkor tényleg jó a megoldás, mert
3 = 42 129, 63 / 14 043, 21

A kezdobefektetést nyílván nem, de a hozamokat kellene...

Én azért írtam, hogy nem megoldható a példa a megadott adatokból, mert ha még feltételezünk egy idealisztikus 0%-os inflációt (mert ugye nincs megadva semmi), akkor a kiinduló példánál 100e befektetés, 3 év múlva 160at ér. Tehát 60%al növekedik. Mivel nem tokésítünk évente (mert a kiírásban fix 20 rongy szerepel évente) ezért kijelentheto, hogy teljesen mindegy mennyi a kezdeti összeg, a végére mindig 160%ot kapunk.
A kérdés meg az, hogy mikor lesz ez 300%? Azt hiszem belátható hogy soha. De ha valamit benéztem volna szóljatok rám...

Persze ha a feladatkiírás nem volt pontos, és a hozamra kérdez rá, akkor a történet kivitelezheto. De akkor sem az amit írtál, mert te a jövedelmezoséget számoltad ki! Ami ugye egy relatív érték, holott egy abszolút számra kérdeztek rá.
Ha jól emlékszem akkor az egyiket dinamikus a másikat meg statikus mutatóknak nevezték...
Vissza az elejére
Alina

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 17 Csütörtök 09:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok!

Érdekes ,amiket írtál wlaszi.:-)De egy mukkot nem értek belole:-)))

Részemrol kicsi lindi megoldását tartom jónak,és is ezt írtama tegnapi zhban.
Very Happy
Vissza az elejére
Nono

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 17 Csütörtök 12:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Elore közölni ezeket nem lehetett volna? Nekem csak ennyi kb a problémám.
Vissza az elejére
Nono

HozzászólásElküldve: 2007 Máj. 17 Csütörtök 12:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Elore közölni ezeket nem lehetett volna? Nekem csak ennyi kb a problémám.
Vissza az elejére
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához
Időzóna: (UTC +1 óra) [DST bekapcsolva]
   Tartalomjegyzék -> Tanulmányok
7 / 16 oldal Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 14, 15, 16  Következő

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.